Kruiden geven soms net dat extra steuntje in de rug.

Fytotherapie

Het woord Fytotherapie betekent "Genezen door middel van planten". Fytotherapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. De Fytotherapie maakt gebruik van uitsluitend de geneeskracht van planten, plantendelen en/of natuurlijke en plantaardige bereidingen en wordt daarom ook kruidengeneeskunde genoemd.

Zelfs de niet werkzame stoffen van de planten worden gebruikt, omdat deze ervoor zorgen dat de werkzame stoffen makkelijker kunnen worden opgenomen. Tegenwoordig worden onder strenge controle (G.M.P) van zowel de bodemsamenstelling, milieuverontreiniging, klimatologische omstandigheden als het aanplanten, zaaien en oogsten van de planten de producten samengesteld.

De eeuwenoude waarden van traditioneel gebruikte kruiden en planten worden bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele culturen die gebruik maken van de traditie van kruiden en planten zoals, de kennis van Indianen uit Noord en Zuid-Amerika, de Ayurvedische geneeskunst uit India en de Chinese kruiden geneeskunde en niet te vergeten onze eigen Europese kruidenleer.

Vroeger werd er veel gebruikt gemaakt van gedroogde kruiden en kruidenmengsels, waar thee van getrokken werd, alsmede van afkooksels (decocta), aftreksels op waterbasis (infusen) en perssap van verse planten (succus). Het is van allergrootst belang een juist oplosmiddel te gebruiken om zo de werkzame stoffen en hulpstoffen in hoge concentraties in de oplossing te verkrijgen en daarmee in het lichaam te kunnen worden opgenomen.

Als oplosmiddel wordt tegenwoordig veelal een mengsel van alcohol en water gebruikt. Aangezien alcohol een natuurlijke conserveringsmiddel is, hoeven er geen chemicaliën te worden toegevoegd en heeft ook als voordeel dat vluchtige oliën en vetachtige stoffen er makkelijk in worden opgenomen.

De geneesmiddelen worden uit de hele plant of uit delen van de plant bereid en daardoor behouden de werkzame stoffen hun oorspronkelijke vorm en samenstelling, waardoor de effectiviteit optimaal en het risico op bijwerkingen minimaal is.

Een belangrijke ontwikkeling binnen de fytotherapie zijn de Bachbloesems.

De Bachbloesem therapie is ontwikkeld door dr. Edward Bach.

Het is een geneeswijze die zich richt op het psychische-emotionele beeld van de cliënt.

De Bachbloesem remedies zijn dan ook niet op bepaalde symptomen gericht en kunnen evenmin worden ingedeeld bij bepaalde ziekten of aandoeningen. Deze remedies zijn bereid uit veldkruiden, wilde planten en bomen. Ze zijn een hulp bij het stabiliseren van de emotionele en psychologische stress die vaak de oorzaak is van diverse lichamelijke klachten. De stressfactoren omvatten bijvoorbeeld angst, eenzaamheid enz. Wanneer deze gevoelens ernstig zijn, verminderen zij de weerstand van het lichaam tegen ziekten. Elke emotie of gemoedstoestand heeft een bepaald trillingsniveau. De remedies werken op dit trillingsniveau in. Een Bachbloesem voegt niets toe aan gedrag of emoties en onderdrukt niets. Het enige wat deze druppels doen is het evenwicht herstellen. Bij elke emotie past een tegengestelde emotie: liefhebben en haten, angst en durf. Is een bepaalde emotie trilling al in balans dan voegt de remedie daar niets aan toe.

De remedies hebben een kalmerend, verzachtend effect omdat zij meewerken aan de integratie van emotionele, psychologische en fysiologische schema's en maken het zodoende mogelijk dat het lichaam zichzelf geneest.

Zoals bekend kunnen Bachbloesem remedies voor zowel mensen als dieren gebruikt worden.

De remedies zijn verdeeld in zeven verschillende karaktertypen: • Angst • Onzekerheid • Gebrek aan concentratie en/of belangstelling • Eenzaamheid • Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën • Moedeloosheid of wanhoop • Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Bach beschreef de variaties die mogelijk waren binnen iedere categorie. In totaal zijn er 38 Bachbloesem remedies. De bekendste Bach remedie is de Eerste hulp remedie (Rescue Remedie), een combinatie van vijf van de Bach bloemen.