Fytotherapie - kruidengeneeskunde
Het woord fytotherapie is een samenstelling van de Griekse woorden ´fython’-plant en ´therapeia´- geneeswijze. De Griekse arts en grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, werkte ook met fytotherapie. In zijn tijd gingen geneeskunde en fytotherapie samen, waarin hij ook homeopathische principes toegepaste.
In de Middeleeuwen werd onder invloed van de Rooms katholieke kerk de kennis van fytotherapie beperkt en bestraft. Vanaf de 16e eeuw kwam de fytotherapie weer in beeld bij de wetenschappers.
Hoe werkt fytotherapie
Alle delen van de plant worden gebruikt, zelfs de niet werkzame stoffen, omdat deze ervoor zorgen dat de werkzame stoffen makkelijker kunnen worden opgenomen. Tegenwoordig worden onder strenge controle (G.M.P) van zowel de bodemsamenstelling, de klimatologische omstandigheden als het aanplanten, zaaien en oogsten van de planten, de fytotherapeutische producten samengesteld.
De eeuwenoude waarden van traditioneel gebruikte kruiden en planten worden bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele culturen die gebruik maken van de traditie van kruiden en planten zoals, de Ayurvedische geneeskunst uit India en de Chinese kruidengeneeskunde en niet te vergeten onze eigen Europese kruidenleer.
Er wordt nog steeds veel gebruikt gemaakt van gedroogde kruiden en kruidenmengsels, waar thee van getrokken wordt, alsmede afkooksels worden bereid, dat zijn aftreksels op waterbasis en perssap van verse planten.
Ook worden geneeskrachtige kruiden veelvuldig in een een mengsel van alcohol en water verwerkt (de tinctuur). Alcohol is een natuurlijk desinfectans en heeft ook als voordeel dat vluchtige oliën en vetachtige stoffen er makkelijk in worden opgenomen.
De fytotherapeutica worden uit de hele plant of uit delen van de plant bereid en daardoor behouden de werkzame stoffen hun oorspronkelijke vorm en samenstelling, waardoor het risico op bijwerkingen minimaal is. Indien er toch klachten zijn bij het gebruik van kruiden, verminder dan tijdelijk de dosering, stop het gebruik en overleg met uw therapeut.